Z6_HQ8A1O82KOCL50ATDQ9M7U20C4
Z7_HQ8A1O82KOCHF0QKND7I030PI7
Възможност за подаване на документи, свързани с актуализиране на здравноосигурителен статус чрез общинските администрации
Публикувано на: Apr 3, 2020

      Във връзка с въведения в страната режим на извънредно положение, включително ограниченията свързани с придвижване между отделни населени места, НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ отправи молба за осигуряване на възможност, на лица с прекъснати здравноосигурителни права, да подават Декларация образец №7 „Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски“ и др. документи, необходими за актуализиране на здравноосигурителен статус, чрез посредничеството на съответните Общински администрации и/или кметства.

 

    Ангажиментите, който ще възникнат за служителите на общинската администрация са:  установяване самоличността на лицето направило волеизявлението (чрез проверка на лична карта или друг официален документ за самоличност); сканиране на представените документи и изпращането им по електронна поща в офиса на НАП, в чийто обхват попада съответната община/кметство.

   

  Без Служителите от общинската администрация да се ангажират с оказване на съдействие, даване на разяснения, предоставяне на допълнителна информация за размера на задължения за здравноосигурителни вноски, както и анализ на представените документи. В случай на необходимост, такава информация може да бъде получена от служители на НАП, чрез обаждане в офис на НАП или на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един градски разговор за стационарни телефони и по стандартната тарифа на оператора при обаждане от мобилен телефон.

 

    След входиране и обработка на документите, служител на НАП ще върне информация за резултата от обработката им по електронната поща на общинската администрация или на конкретно лице (в зависимост от изразеното желание), за да може същата да бъде предоставена за сведение на лицето.