Поздравителен адрес по случай първия учебен ден
Публикувано на: Sep 15, 2021

        От  г-н Павлин Белчев - кмет на община Баните, област Смолян   

           Уважаеми  Директори ,

Уважаеми учители и родители,

Скъпи ученици,

 

Първият учебен ден отново е пред нас, събрал вълнението, усмивките и очакванията на цяла година пред себе си. Този ден е различен от всички други празници, защото независимо дали си още в училище, или отдавна си затворил вратите му зад себе си, трепетът, смисълът и важността на 15 септември винаги остават в сърцето.

Училищното образование има постоянните и мащабни задачи – да включи и приобщи всяко дете, да го подготви за пълноценен живот, като му даде възможност да придобие необходимия набор от знания и умения, да го възпита и да подкрепи личностното му развитие. Към всичко това,  пред предстоящата учебна година се добавя още една голяма задача – да опазим здравето на децата, на работещите в системата, на семействата и на всички ни около нас в условията на продължаващата пандемична ситуация, обусловена от разпространението на  COVID - 19.  Това прави новата учебна година по трудна и изисква повече усилия от обичайното. Всички заедно трябва да намерим формулата и баланса между предпазливостта и отговорността за здравето ни, от една страна, и необходимостта да продължим да живеем относително нормално, от друга.

Уважаеми учители,

Позволете ми да се обърна към Вас най-напред, изказвайки огромна благодарност. Благодарност за годините неуморен труд и лишения, отдадени от Вас на нашите деца. Продължавайте да бъдете все така всеотдайни приятели, будители, вдъхновители, мечтатели. Бъдете горди с професията си, защото тя, като словото, е в началото. Без нея не би могъл да съществува нито един достоен човек.

Дълбок поклон  пред търпението, с което предавате на своите възпитаници любовта към учението и им показвате, че науката е мъдрост, която им се отплаща със своите плодове!

Мили първокласници,

Този ден е много специален за Вас, вашите учители и родители. Първият училищен звънец удари. Вие днес прекрачвате прага на училището и поемате по един дълъг път, водещ към знание и наука, към нови хоризонти, към задължения и отговорности.

Хванете здраво ръката на първите Ви учители, доверете им се и знайте, че това са най-верните Ви спътници в пътешествието на знанието, което започва днес за Вас!

            Пожелавам Ви незабравими дни, успешно обучение и вяра в учителите, с които ще бъдете заедно! Поставете добро начало на вашето обучение, за да се радвате на положителни резултати в края му.

 Пожелавам ви щастливо детство и успехи в учението!

Скъпи ученици,

С помощта на вашите учители и родители Вие имате реалната възможност да избирате, да изучавате, да усвоявате, да знаете и да можете всяко едно нещо, което Ви интересува. Надявам се, че всеки един от вас е открил своята творческа страна, именно тук в училище и вярвам, че Вие имате способността да ги развивате и усъвършенствате и в бъдеще. Бъдете постоянни и не губете желанието си за усвояването на науките, защото знанието Ви прави силни и способни млади хора!

Уважаеми родители,

Бъдете все по-близо до децата си от днешния ден нататък! Споделяйте с тях емоцията от получените нови знания, бъдете им опора, когато се изправят пред предизвикателствата на учението, поощрявайте тяхната любознателност, радвайте се на успехите заедно с тях, възпитавайки ги, че образованието е ценност, правеща ги хора - достойни и полезни за света и обществото!

На зрелостниците, за които днес е последен първи учебен ден, желая успешно дипломиране и професионална реализация! Бъдете смели, свободни и работете за мечтите си!

На добър час през новата  2021 – 2022 учебна година!"

 

 

С уважение, 

ПАВЛИН  БЕЛЧЕВ

Кмет на община Баните, област Смолян     

Баните, 15.09.2021 г.