Z6_HQ8A1O82KOCL50ATDQ9M7U20C4
Z7_HQ8A1O82KOCHF0QKND7I030PI7
Заповед РД-01-143 на Министъра на здравеопазването
Публикувано на: Mar 21, 2020

1.Преустановява се посещението на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

2. Органите на МВР да организират контролно-пропусквателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и да извършват проверка целта на пътуването на гражданите.

Ще се пропускат лица в случай на неотложно пътуване, обусловено от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ или постоянен адрес или дом. Това ще се удостоверява с бележка от работодателя, медицински или документ за самоличност.

- Забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден от 8:30 до 10:30 ч.

Ако резултатът от мерките е негативен, те ще бъдат затегнати още повече, каза Кирил Ананиев.

Лицата, които напускат своите домове, ще трябва да декларират за своята собствена отговорност.

Няма да бъдат спирани и ограничавани камионите, които пренасят хранителни стоки, лекарства, пощи.

Фирмите обаче трябва да осигурят възможно най-скоро служебни бележки.

Препоръката е в рамките на два дни всички, които работят на места извън областните градове да получат своите бележки-уверение от работодателя, че работят на това място, за да може контролните органи да ги пропускат през пунктове.

Призивът е към всички граждани е да спазват стриктно разпоредбите и да продължават да спазват дисциплината, което ще направи по-лесна работата на МВР, когато трябва да се издирват карантинирани и контактни лица по отношение на коронавируса.