Z6_HQ8A1O82KOCL50ATDQ9M7U2047
Z7_HQ8A1O82K87BE0Q1MGEK3L1582
История Ръководство Кметства Бивши кметове Администрация Бюджет и отчет Информация Контакти Правилници и вътрешни правила Достъп до обществена информация Декларации по чл.12 от ЗПУКИ Регистър на подадените декларации по чл.35, ал.1 от ЗПКОНПИ
Обща информация

Добре дошли в Родопите, в планината, за която големият български поет Иван Вазов казва, че който не е видял Родопите не е видял България, тази планина в неговите представи наподобява развълнувано каменно море.


Там, между каменните вълни, ще откриете запазено като безценни перли майсторството на родопчани, пренесено от вековете и съхранено за бъдещето.


Планината и нейните обитатели ще ви очароват и ще ви връщат към себе си с гостоприемството, с аромата от дъхавите гозби и невероятните картини, изваяни от природата.


В сърцето на тази планина - море е скътана община Баните. В северната й част планинската верига издига гордо снагата си до 2001 м. с върховете Преспа и Свобода и обширното пасище Каракулас. На юг склоновете се снишават, за да преминат в море от по-ниски върхове и хълмове с широки заоблени била, обрасли с красиви борови и широколистни гори. Редом с тях са се ширнали зелени ливади, пасища и горски поляни, покрити с шарен килим от уханни цветя. Доловете се огласят от ромона на пенливи, бързоструйни потоци, в които водата неуморно скача от многобройни прагове. В подножието на склоновете блика лековита минерална вода, за да дарява здраве и радост на хората. А в най-ниското река Малка Арда кротко се стели и събира водите на планинските рекички и ручеи,за да ги влее в река Арда. Този дивен кът от България, пленява с прелестта на пейзажа си. Тук всеки камък е легенда, шепотът на всяко дърво – предание за отколешни времена, ромонът на всеки бистроструен поток – песенен звън.

 

 

ПРОЕКТ НА Програма за развитие на община Баните 2019-2023 година - публикувано на 16.12.2019 г.

 

Кратка информация

 

Карта на Баните
        

Кратка информация за Община Баните